Bericht wedstrijdleiding Bridgekring 1935 no 10 12 november 2020
De eerste butleravond gaf ons veel deelscorespellen te spelen, waardoor de omzet aan imps aan de lage kant bleef; tot en met de vierde ronde werd er in de rangorde dan ook veel stuivertje gewisseld. Aart en Kees trokken uiteindelijk aan het langste end, hetgeen wederom een overwinning voor “oude rotten” - de gevestigde orde - betekende. Renée en Ton beginnen langzaam maar zeker daartoe ook te behoren, niet vanwege een gebrek aan jeugdigheid, maar vanwege het simpele gegeven dat ze toch wel zeer regelmatig in de top van het eindklassement te vinden zijn. Hoe dan ook: felicitaties! Vermeldenswaard is natuurlijk ook het record (mede dankzij Huib) van 30 deelnemende paren.
In de vorige brief hadden we een oproep gedaan de systeemkaart aan te passen aan het stepformat. Of het door die oproep is gekomen weten we niet, maar feit is dat van de 44 door ons bezochte systeemkaarten afgelopen donderdag slechts 3 dit format niet hanteerden. En twee van deze drie liften doorgaans mee op de correct geformatteerde kaart van hun partner. Wordt vervolgd.
Stepbridge Portaal Na iedere wedstrijd ontvang je een mailtje van Stepbridge met de uitslag. Maar niet alleen de uitslag, ook de spelverdeling, het bied- en slagenverloop van alle tafels. Dit zit verpakt in Stepbridge Portaal. Je kunt daar ook zelf een bezoekje brengen: Typ in je browser of zoekmachine: stepbridge portaal. Klik dan vervolgens op portal.stepbridge.nl. Je kunt daar ook komen via je stepbridge-account: na inloggen klik je linksboven op “help” en in het menuutje dat dan verschijnt op “portaal”.
Links vind je een kolom in blauw gekleurde letters, klik op “profiel”. Bij de persoonlijke informatie zie je een lijstje van de bridgeclubs waarvan je lid bent. Dat lijstje zal bij iedereen beginnen met: District Rotterdam en Bridgekring 1935, gevolgd door eventuele andere clubs. Klik op “Bridgekring 1935”. Je komt nu bij de clubinformatie: actuele clubsessie, eerdere uitslagen, functionarissen en leden. Die laatste twee lijsten zijn geen officiële bestanden, omdat ook alle invallers en passanten daarin zijn opgenomen. Klik nu op “alle sessies” achter eerdere uitslagen, en vervolgens rechts op de regel van de gewenste datum op “bekijk”. Je ziet nu de uitslag in aliassen; heb je die van vorige week 5/11 genomen dan begint die met AartHen-KeesBakk. De aliassen staan in blauw, die zijn aanklikbaar. Klik op één van de aliassen en de resultaten van alle spellen van deze speler verschijnen, nu met de spelnummers in aanklikbaar blauw. Dit is een erg lange pagina, met rechts een kort schuifbalkje, waarmee je vlot langs alle spellen kunt gaan. Je kunt ook op een spelnummer klikken, je komt dan direct bij het betreffende spel. Oef, dit was een lange weg met veel klikjes, maar eenmaal afgelegd gaat het een volgende keer vlotter, bovendien wordt het nu pas leuk.
Bij ieder spel zie je linksboven de spelverdeling, daaronder het biedverloop, het resultaat, de score en de slagen. Rechtsboven zie je de resultaten van alle tafels, met in blauw de aliassen van de leider. Met behulp daarvan beantwoord je talloze vragen als: hoe hebben ze dat nou kunnen laten gebeuren, of, hoe heeft die smiecht dat weer gelapt en uiteraard alles daartussenin. Onder deze lijst nog twee regeltjes in het blauw: Naspelen en Double-Dummy-Solver. Vooral die tweede is heel leerzaam, want die vertelt ons wat het beste contract op dit spel is, dat met het beste tegenspel kan worden bereikt.
Slems
15 tafels, op elk daarvan 24 gespeelde spellen, betekent 360 uitslagen. Bij slechts 4 daarvan is sprake van een slembieding; dat is heel weinig; we hadden jullie natuurlijk gemaand op een prudente manier slems te bieden, maar het is niet duidelijk of het daaraan gelegen heeft. Laten we met de informatie uit de vorige alinea eens naar die slems kijken.
Spel 8: Eén paar, inmiddels welbekend om de ondernemingslust, parkeert in 6 Sch. Ondanks het feit dat ruiten vrouw netjes wordt gevonden, blijkt de duplicatie in harten fataal. Eentje down, was ook eentje te hoog, pluimpje voor de poging.
Spel 15: Schande over ons allen: 13 keer 4 schoppen +3. En ook helemaal niemand die wat probeert. Hoe had het gemoeten? Een poging: Oost 1 West 1 O:4 (controle, schoppen is troef) W: 4 (controle) O:4 SA (azen) W: 5 (1 of 4) O: 5 (Heb je troefvrouw?) W:6 (Ja plus klaverheer) Nu moet Oost beslissen: in paren is grootslem schoppen verantwoord, in butler laat je de onzekerheid in harten en klaveren meetellen en hou je het op 6. Maar ook na een begin 1 -1 - 4 kan west nog een poging doen, al wordt 7 dan wel moeilijk bereikbaar: 4SA geeft 5 voor 4 azen, 5 SA vraagt heren en durft Oost nu z’n sigleton ruiten als heer te verkopen?
Spel 21 Onze slembieders van spel 8 bieden 6 SA, eigenlijk onmaakbaar, maar profiteren niet van een gunstige uitkomst. En tweemaal wordt 6 ruiten geboden en wordt 7 gemaakt omdat de klaverpoppen tijdig vallen (dus niet biedbaar) De bieders van 6 ruiten schrijven 12 imps bij. Onze slembieders die down gaan kost het in de kering 15 resp 19 imps. In de eindrangschikking scheelt dat liefst 17 plaatsen.
Repeated for convenience:
Alle berichten aan bestuur of WL kunnen naar bridgekring1935@gmail.com.
Gebruik voor last minute contact - op de speelavond zelf - bij voorkeur een 06 nummer van de WL: 06-53933212 (Jan) of 06-22248868 (Tijn)
Veel bridgeplezier donderdag
Jan, Tijn